Het werd geen zo'n rustige nacht: boem-boemmuziek en een luide conversatie nabij onze camper hielden ons te veel wakker. Gelukkig mogen we volgende nacht een uurtje... oh nee, minder slapen. Maar vannacht zal het rustig staan zijn in Ravels, een zalig plekje dat we vier jaar geleden ontdekten.
Deze morgen hielden we het kalm. Ik nam de Humo door van deze week, Sabrina oefende haar Duits en Spaans met Duolingo. Vanaf half twaalf volgden we de gedeeltelijke zonsverduistering met ons eclipsbrilletje van zoveel jaar geleden.
Door de vennen ten noorden van Turnhout heet de tocht die we deze namiddag fietsten. De route liep voorbij onze camperplek, maar wel aan de overkant van het kanaal. Een voetgangersbrug loste dit probleem op, maar gelukkig was er een vriendelijke man om Sabrina's fiets terug omlaag te loodsen. Ik kreeg de tijd niet om het zelf te doen. Vanaf Turnhout volgden we een oude spoorwegbedding. De spoorlijn Tilburg-Turnhout, in de volksmond het Bels Lijntje genoemd, opende op 1 oktober 1867. De aanleg en exploitatie waren in handen van de Belgische maatschappij Grand Central Belge, vandaar de naam. Er waren grootse plannen voor internationaal goederenvervoer, maar al snel bleek het personen- en goederenvervoer tegen te vallen. In 1986 werd de lijn afgebroken. Het Bels Lijntje is nu een populaire fiets- en wandelroute die negen keer de grens tussen Nederland en België oversteekt.De complexe grenssituatie van Baarle-Hertog gaat terug tot de middeleeuwen. In 1198 gaf de hertog van Brabant gronden in Baarle in leen, maar behield andere, reeds ontgonnen percelen. Hierdoor ontstond een lappendeken van gebieden onder verschillende heersers. Door de eeuwen heen veranderden de machtsverhoudingen, maar de versnipperde eigendomsverhoudingen bleven bestaan. Toen in 1830 België onafhankelijk werd en de grenzen werden vastgelegd in het Verdrag van Maastricht (1843), bleef de situatie in Baarle ongewijzigd vanwege de complexiteit. Pogingen om de grenzen te vereenvoudigen mislukten. Hierdoor bleef Baarle-Hertog een Belgische gemeente, omringd door Nederlands grondgebied, met talrijke enclaves tot gevolg. We deden het stadscentrum vandaag niet aan, maar fietsen langs de vele landbouwbedrijven die deze streek rijk is.
Het Boshuis van Natuurpunt in Ravels is enkel de zondag open, zodat we iets vroeger dan voorzien terug thuis waren, onder een stralende zon, maar toch te fris om onze stoeltjes buiten te zetten als in februari 4 jaar geleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten