Midden in de Kempen, tussen Oud-Turnhout en Arendonk, ligt het uitgestrekte natuurdomein de Liereman. Het is een van de oudste en meest waardevolle van België. Met zijn gevarieerde landschap van bossen, heide, vennen en graslanden biedt de Liereman een oase van rust en een thuis aan een unieke flora en fauna.
We besloten Oes Nest te laten staan en met onze fietsen de 6,5 km te overbruggen. Het was een totaal ander weertje dan gisteren: bewolkt en een stevige koude wind. Dat wordt waaiers trekken in Gent-Wevelgem.
Het bezoekerscentrum was het startpunt voor onze ontdekkingstocht. We waren hier vier jaar geleden ook al eens, maar waar toen schapen en lammetjes dartelden, stonden nu mooie Gallowaykoeien. De Gallowayrunderen worden in de Liereman ingezet als
grote grazers voor het natuurbeheer. Door hun graasgedrag helpen ze om de heide open te houden en de vergrassing en verbossing tegen te gaan. Ze eten zowel grassen als ruigere vegetatie zoals bramen en jonge boompjes, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van het gebied.
Naast Gallowayrunderen zagen we ook Konikpaarden en Shetlandpony's, die eveneens een belangrijke rol spelen in het begrazingsbeheer. Na onze wandeling deden we ons nog te goed aan een Gageleer en een blonde Tapuit in het bezoekerscentrum.
De terugreis verliep quasi vlekkeloos, ik kon bijna de hele rit op cruisecontrol rijden, zonder veel aanpassingen. Tegen half 5 waren we terug thuis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten