De paling, ook wel aal, is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen. De soort is een trekvis. Ze komen voor in bijna heel Europa, maar om te paaien, trekken ze naar de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden.
Deze bruin tot grijsachtig gekleurde vis heeft een zeer langwerpig lichaam dat meer dan een meter lang kan worden. Door de karakteristieke lichaamsbouw, lage rugkam en nauwelijks zichtbare schubben is deze gemakkelijk van andere vissen te onderscheiden.
Op grote schaal wordt paling bevist voor menselijke consumptie en is commercieel belangrijk. In Nederland is gerookte paling een gewilde delicatesse en in België is "paling in het groen" een gewaardeerd gerecht. Sinds 1970 is er een duidelijke afname van de palingstand merkbaar.
Elk jaar trekken wij naar Sint-Laureins om er in de Roste Muis paling van de chef te eten, dus niet in ‘t groen zoals Wikipedia voorstelt. Vrijdagavond was het weer zo ver. Maar de paling die wij op ons bord krijgen is geen diertje van ter plekke. Die smaakt te brak. Ze worden geïmporteerd uit Canada.
Zaterdag trokken we door naar Kemzeke waar de Verbeke Foundation ligt. Momenteel loopt er tentoonstelling van Theo Jansen, een Noorderbuur die ik leerde kennen via TED. Zijn installaties zijn fenomenaal. Maar het concept van Verbeke Foundation is een aanrader in het algemeen voor iedereen die zich als een kind kan laten verwonderen door moderne kunst.
We zijn net op tijd terug voor onze koorrepetitie met daarna een bezoek aan vrienden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten