woensdag 26 maart 2025

Wortel


Lang geleden dat er bovenaan mijn telefoon een e staat van Edge of 2G.  We staan op de parking van de Wortelkolonie van Hoogstraten, op een beugscheut van de Nederlandse grens.  Gelukkig kon ik handmatig overschakelen op KPN, een Nederlandse provider, zodat we online terug verbonden zijn.  

De geschiedenis van Wortel Kolonie in Hoogstraten gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. In 1810, ten tijde van de Franse annexatie, werd het kasteel van Hoogstraten ingericht als een bedelaarsgesticht. Na de onafhankelijkheid van België werd in 1822 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht, die tot doel had de armoede te bestrijden door het stichten van landbouwkolonies.

Wortel werd in 1822 een van deze kolonies. Arme gezinnen uit de steden kregen er een kleine boerderij en een stuk grond om te bewerken in ruil voor onderdak en voedsel. Het was een poging om de armen te heropvoeden door middel van discipline en arbeid.

De kolonie kende periodes van groei en neergang. Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 veranderde de aanpak en werd de focus meer gelegd op gedwongen arbeid voor landlopers en bedelaars. In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft.

Vandaag de dag is Wortel Kolonie een gebied met een rijke geschiedenis en een uniek landschap. Het is erkend als cultureel-historisch erfgoed en in 2021 werd het zelfs UNESCO Werelderfgoed. Het gebied is nu een plek waar men kan wandelen, fietsen en genieten van de natuur, terwijl de sporen van het verleden nog steeds zichtbaar zijn.

Deze morgen maakten we een mooie wandeling door het prachtige natuurdomein Het Merkske, in Vlaanderen beheerd door Natuurpunt, in Nederland door Staatsbosbeheer.  De vele vennen, ontstaan door het ontginnen van turf, zijn een magneet voor allerlei soorten ganzen en reigers.  Sabrina's dag kon niet meer stuk toen een ree voor onze neus het hazenpad koos.  Het is gelukkig al een tijdje droog, want nu was het laarzenpad net te doen voor mijn sportschoenen.

Deze namiddag maakten we een fietstocht naar Baarle Hertog en Baarle Nassau.  Hertog is een enclavegebied van Belgische lappen grond in Nederland.  Lang geleden, toen we nog reisden met een caravan, ontdekten we deze streek via het Bels Lijntje vanuit Turnhout.  We wilden daar nu graag een vervolg aan breien.  De fietsroute stond in het teken van de Dodemansdraad, een elektrisch hekken waarmee de Duitsers tijdens  WO 1 het bezette België scheidde van het neutrale Nederland.  Langs de route stonden verschillende borden met meer interessante uitleg.

Onze mooie dag sloten we af  in het ontmoetingspunt De Klapekster van Natuurpunt in Wortel.  Ik genoot er van een lekkere Galgenaar, Sabrina van een fruitsap.

We staken vandaag verschillende keren de grens over.  Vreemd genoeg merk je dit onmiddellijk aan het landschap, de woningen en de taal.

Fietstocht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten