donderdag 7 juli 2022

Kullaberg nabij Mölle

We staan momenteel op het uiterste puntje van het schiereiland van het natuurpark Kullaberg, met de gelijknamige vuurtoren. Je hebt er een fantastisch zicht op de Oostzee tussen Denemarken en Zweden.

De dag begon regenachtig.  De druppels hadden me tijdens de nacht een aantal keren uit mijn slaap gewekt.  Om 10 uur durfden we het toch aan om een voettochtje rond de twee meertjes te maken waar we de nacht hadden doorgebracht.  Het bleef gelukkig droog tot op het moment dat we vertrokken naar Helsingborg.  

Vier jaar geleden stonden we aan de overkant in Helsingør, waar horden Zweden de overzet namen vanuit Helsingborg om er alcohol in te slaan.  Het was een zoektocht naar een parkeerplaatsje waarbij onze zenuwen wat gespannen stonden, maar we vonden deze 2,5 km van het stadscentrum, zodat we een mooie wandeling maakten langs de zee richting het centrum en via de binnenstad en buitenwijken terugkeerden.  De stad met zo'n 30000 inwoners beviel ons wel.
Daarna reden we door naar een parking waar we ons toilet konden lozen, dankzij een blog die Sabrina gisteren ontdekt had.  Ondertussen weet ik dat je op elke parking in Zweden 24 uur mag staan/overnachten, zolang er geen verbodsbord staat. 
Via de gewone wegen waar je normaal 70 of 80 km/u mag rijden, vind je parkings genoeg.  In de dorpen wordt je snelheid verminderd tot 40 en soms 30 km/u wat best traag is.
We eindigden onze dag dus op een parking nabij de vuurtoren van Kullaberg.  De parking die ik gisterenavond via Google Maps had gevonden in Mölle, was onbereikbaar, voor één keer liet Google Maps een steekje vallen, want er was geen doorkomen aan.  We maakten in Kullaberg nog een korte, maar mooie wandeling tot aan de zee waarboven de vuurturen zijn licht straalt via drie enorme lenzen.  Er stond ook een model van de eerste vuurtoren van Zweden, een korf met houtblokken aan een lange steel met de naam Papegoj.
Straks bekijken we wat morgen in petto heeft, maar onze eerste dag op Zweedse bodem was alvast een toppertje. 

     Fotomontage





Geen opmerkingen:

Een reactie posten