vrijdag 22 juli 2022

Kristianstad

Het begon met Mo, der is ier un IKEA-museum.  Even later passeerden we in Ålmhult het ene distributiecentrum van IKEA na het andere.  Ingvar Kamrad opende hier zijn eerste winkel nadat hij vijf jaar eerder op 17-jarige leeftijd een postorderbedrijf had opgericht dat zelfbouwmeubels verkocht.  Momenteel zit de zetel van IKEA niet meer in Zweden, maar in ... Nederland.  Zou het fiscaal voordeel daar voor iets tussen kunnen zitten?  
Vandaag zakten we zuidwaarts af naar Kristianstad, de meeste Deense stad in Zweden, gesticht door de Deense koning Christiaan IV als vestingstad om zich te verdedigen tegen de Zweden, want de stad was toen nog in Deense handen. In 1658 kwam de stad onder het gezag van de Zweden, maar het wapenschild van de Deense koning mocht blijven staan in het embleem van de stad.

De verwachte regen hebben we gelukkig niet gekregen.  Na 160 km parkeerden we Oes Nest bij het meer van Råbelövssjön.  Ik vond een fietstocht van 29 km rond het meer en naar het centrum van Kristianstad.  We bonden in het centrum onze fietsen aan elkaar en maakten er een korte wandeling.  Vooral het Tivolipark (zonder pretpark) kon ons bekoren.

Momenteel staan we moederziel alleen bij de Råbelövs kyrka van een religieus genootschap met boerderij.  Naast de camper hebben we een klein graspleintje, waar onze stoelen en tafel straks een plaatsje vinden.

En vanavond supporteren we voor de .... in het vrouwenvoetbal!

Kleine update: op het kerkhof liggen zowel een John als Robbert Kennedy begraven,  creepy.

     Fotomontage



Geen opmerkingen:

Een reactie posten