vrijdag 27 mei 2022

Oudler

En wat hebben we geleerd vandaag?  Een Luxemburger begroet je niet met Gutentag of bonjour, maar wel met moien.

Ken jij de twee Europese culturele hoofdsteden van 2022?  Esch-sur-Alzette is er één van.  Deze week zijn er overal concerten op verschillende locaties en Fond de Gras is er één van.  Om de raclette met bijhorende vleesschotel plus kommetje salade te verteren, maakten we nog een korte avondwandeling.  Er stonden drie podia opgesteld voor optredens dit weekend.  Het geluid werd volop getest, maar gelukkig hadden we er geen last meer van toen we ons donsdeken over ons trokken.

De parking stond gisteren propvol, we vonden wonder boven wonder nog één plaatsje, maar met de optredens in het achterhoofd, verreden we deze morgen naar een grote parking in Differdange. 

Wat hebben we geleerd vandaag?  Dat een hele dag parkeren hier veel goedkoper is dan in Kortrijk.  We betaalden 1,8 euro voor 6,5 uur, een verschil met 7,2 euro toen ik vorige week vrijdag een vorming volgde in Kortrijk.

De fietstocht was van een compleet ander kaliber dan eergisteren.  Was ik een koe, dan zag ik met mijn ene oog groene velden, met het andere: snelwegen, treinsporen en industrie. Maar de fietsinfrastructuur is hier schitterend.  Je moet er wel veel pittige hellingen bij nemen.  

Wat hebben we geleerd vandaag?  Het ijzererts ligt hier voor het rapen.  We waren reeds verwonderd over de bruinrode kleur van de velden.  Blijkt dat dit door de ijzermineralen komt.  Er werd hier dan ook 100 jaar lang aan intensieve mijnbouw gedaan, de vele littekens zijn nog goed merkbaar in het landschap.  Toen de ontginning in de jaren '70 stil viel, nam de natuur het terug over, zodat er nu prachtige natuurreservaten zijn, waar het heerlijk fietsen is, met elektrische ondersteuning.  

De vele industie in het zuiden van Luxemburg, zorgt voor complete nieuwe steden, waar we met open mond naar stonden te kijken.  We voelden ons acteurs in een science-fictionfilm tussen de vele moderne flatgebouwen, klaar of in aanbouw.  Zouden de prijzen van de bouwmaterialen hier ook zo duur zijn?

Tegen tweeën waren we terug na 52 km fietsen.  Daarna reden we door naar het noorden van Luxemburg, waar onze derde fietstocht morgen start.  De weg ernaar toe was een plezier om over te rijden.  Het uitzicht eveneens.  

Een kleine stop om alcohol in te slaan, was een ontgoocheling.  De Proxy Delhaize had weinig voorraad aan te bieden.  Gelukkig konden we 300 meter verder onze WC-cassette legen.  Op weg naar onze overnachting in Oudler passeerden we een Q8 waar we vorige zomer twee keer stopten om een voorraadje voor en na onze reis in te slaan.  We kochten er opnieuw enkele flessen pastis, Picon en Armagnac.  We kunnen weer weg voor een tijdje.  Hopelijk leest mijn huisdokter Marleen mijn blogs niet.

We staan nu op een schitterende locatie, hoog boven Oudler en vlakbij het vertrekpunt voor onze fietstocht morgen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten