dinsdag 3 januari 2023

Antwerpen, dag 2



Een quizvraagje om te starten, een beeldvraag: wat is dit?

Een voetschraper, wist je 't?  Onze dag stond in het teken van dit gat in de muur naast de deur.  Honderd jaar geleden veegden Antwerpenaren de paardenmest van hun schoenen door langs de ijzeren beugel te schrapen.  Een eeuw later versierde Anke van Meer de voetschraper van haar woning met een miniatuurtje: kleine poppetjes in een aangepaste setting.  Ze vroeg er subsidies voor aan 't Stad en kreeg die. Momenteel zijn er tientallen van deze miniatuurtjes te bewonderen.  Vier audiowandelingen loodsen je er doorheen en je krijgt telkens een gepersonaliseerd verhaal te horen van de mensen achter de muren van de voetschraper.  Wij maakten vandaag drie van deze audiowandelingen die op Spotify zijn te vinden.  Je wordt netjes door een mooie vertelstem geleid vanaf het startpunt en als je geen amateurfotograaf bent, dan kloppen de tijden mytisch perfect, maar pipo kon het natuurlijk niet laten om af en toe zijn fototoestel boven te halen.  Deze foto's zal je jammer genoeg niet kunnen bewonderen vandaag.

We ontdekten zo ook verschillende wijken van Antwerpen: de Sint-Andrieswijk,  de Merodebuurt en 't Kiel.  Die laatste wijk voelde aan als Molenbeek, het is blijkbaar de Marokaanse buurt van Antwerpen. Maar we voelden er ons zeker niet onveilig (ik toch niet).

Na twee wandelingen warmden we ons op in het MAS waar we de tentoonstelling Luister bezochten en beluisterden, want het zijn een verzameling verhalen samengesteld door Dimitri Leue en verteld door Tine Embrechts, die zelfs een Westvlaams accentje aandurft in sommige verhalen.  

Samen met onze 12500 stappen, hebben we ook 20 km gefietst vandaag doorheen Antwerpen.  Het was merkelijk kouder dan gisteren, maar het bleef de hele dag droog.

Wandelingen langs voetschrapers (te beluisteren op Spotify)

Luister in het Mas Museumpas  en gratis met lerarenkaart gesloten op maandag


Geen opmerkingen:

Een reactie posten