maandag 4 april 2022

L'Isle Adam 2

Frankrijk doet serieuze inspanningen om de fiets een plaats te geven in het verkeer. We ervaarden dit op weg van L'Isle Adam naar Auvers-sur-Oise, één van de tien hoogtepunten van Isle-de-France die ik vrijdagnamiddag op een website vond. Het is niet de bedoeling om ze alle tien te doen, maar dit schildersdorp stond wel op ons verlanglijstje. Het dorp kreeg zijn bekendheid omdat een groot aantal wereldberoemde kunstenaars als Cézanne en Daubigny er een deel van hun leven doorbrachten.  Vincent van Gogh maakte hier 70 schilderijen tijdens de 80 dagen die hij ook in Auvers-sur-Oise verbleef.  Na die 80 dagen joeg hij een kogel in zijn buik, wat hem twee dagen later het leven kostte.  Zijn broer Theo wilde hem een begrafenis schenken in het prachtige kerkje Notre-Dame-de-l'Assomption dat door een schilderij van Van Gogh voor eeuwig op het cultureel netvlies van de wereld geprint staat, maar de priester vond dat er geen plaats was in zijn kerk voor een zelfmoordenaar en zeker niet als deze nog eens protestants was.  Vincent ligt wel begraven op het kerkhof even verder en ook zijn broer Theo werd naast zijn graf bijgezet, hoewel die een jaar na zijn oudere broer stierf in Nederland.

Auvers-sur-Oise straalde zuiderse charme uit.  De zon op de zandstenen huizen in combinatie met de mooie bebloeming zorgde hiervoor.

Deze charme verdween snel toen we ons een weg beukten tegen de koude noord-oosten-wind.  Maar het werd toch een prachtige dorpenroute waarvan de foto's later hopelijk kunnen getuigen.  De zon verdween ondertussen achter de wolken waaruit een spatje regen ons durfde te dopen, maar de laatste vijftien kilometer waren best aangenaam met een duwtje van de wind in de rug en elektrische ondersteuning tussen de benen.

Tegen drieën waren we terug, net op tijd voor ons dagelijkse kopje afternoon koffie.

We waren eerst van plan om gebruik te maken van de plaatselijke douches op de camping, maar we betaalden voor deze luxe in Oes Nest.  Morgen vullen we onze watervoorraad wel terug aan.  't Is inbegrepen in de prijs.    




Geen opmerkingen:

Een reactie posten