zondag 5 september 2021

Watten Mentque-Norbecourt

Het was geleden van begin november 2019 dat we nog op bezoek waren geweest bij onze Katrien, zus van Sabrina in Mentque, een gehucht in Noord-Frankrijk.  Toen we vrijdagavond aankwamen op de camperplaats van Watten rond 18u30 waren er nog twee van de twaalf plaatsen vrij.  De schotel kreeg geen vrij zicht op Astra 3, de Memorial Van Damme moest ik dus noodgedwongen via 3G volgen, want 4G was ook niet beschikbaar.  
Zaterdagvoormiddag maakten we eerst een kleine verkennende wandeling doorheen Watten, dat afgeleid is van waden.  Tijdens de Romeinse tijd, was dit de plaats waar je doorheen het moeras de rivier de Aa kon oversteken, omdat Watten hoger gelegen is dan zijn omgeving.  Toen we de locatie vonden waar de Kolme verbroedert met de Aa, keerden we op onze stappen terug.
Om de namiddag te vullen, had ik een fietstochtje voorbereid van 33 km waarin we opnieuw ontdekten hoe mooi Noord-Frankrijk is met zijn authentieke dorpjes, waar historische gebouwen niet met de grond gelijk worden gemaakt, zoals bij ons.
We werden tegen de avond verwacht bij Katrien en vriend Christophe.  Voor we aan tafel gingen, doken we nog eerst het bubbelbad in, zodat ik toch bubbels kreeg, hoewel ik me voorgenomen had om in september geen alcohol te drinken.  Dit lukte me gelukkig het hele weekend, mede dankzij de non-alcoholische dranken die we zelf meebrachten.
Na een forel in eigen nat gestoomd, hadden we heel wat bij te babbelen.  Rond elf uur keerden we terug naar Oes Nest die op de parking voor hun woning stond.
Zondagmorgen maakten we samen een wandeling die vertrok aan de voordeur.  De voorziene 15 km werden ingekort met 5 kilometer, want Christophe had nog wat last van een verzwikte voet.
Sleutel op de deur heeft hier een totaal andere betekenis dan bij ons.  De sleutel steekt letterlijk op de voordeur, zodat velen vrij binnen en buiten kunnen lopen.  In het dorpje kent blijkbaar iedereen iedereen.  Alleen jammer dat er voor de jeugd weinig te beleven valt, want de gemiddelde leeftijd is boven de 50.
Na een middagmaal met merguez et saucisses op de barbecue, nodigde Christophe ons uit voor een boottochtje op de kanaaltjes van Clairmarais.  Het werd het slot van een deugddoend weekend.  We leerden er vooral de Franse mentaliteit: op 't gemak genieten van elkaar, als er niet moet gewerkt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten