zondag 20 juni 2021

Aartrijke / Brugge

Zaterdag 19 juni

Aartrijke: kasteel van, Zedelgem, legerdienst, instelling voor gehandicapten. Deze vier De Slimste Mens-sleutelwoorden komen spontaan bij mij op bij deze gemeente. Aartrijke is sedert 1977 een deelgemeente van Zedelgem, waar ik in 1982 mijn verplichte legerdienst liggend doorbracht in de infirmerie van de kadettenschool. Inmiddels is ons Belgisch leger wegens besparingen er reeds een tijdje vertrokken, evenals het munitiedepot, waar na de tweede wereldoorlog grote barakken werden opgetrokken door de geallieerden om er Duitse krijgsgevangen onder te brengen.
Vandaag zou de beste dag van het weekend worden volgens Frank. De familie Denys uit Aartrijke biedt de kans aan campers om er gratis te overnachten op een groot grasveld waar veel officiële camperplekken een puntje kunnen aan zuigen. Bij aankomst rond 11u was Steve in de tuin bezig terwijl wij opreden langs zijn huis. We hielden een gezellige babbel door het open deurraam.
Rond 14 u. hoopten we droog te kunnen vertrekken, maar de regen hield ons nog even binnen. Tijdens onze fietstocht Fietsen in het lekkere westen schuilden we nog twee keer onder het gebladerte, maar gelukkig viel de regen mee.  De route verbroederde met grote delen van de Kastelenroute.  Het werd toch een mooie fietstocht in een onbekend deel van onze achtertuin.  In Torhout sprongen we binnen in Bar Provisoir die een collega met haar man openhoudt in het cultureel centrum. 
Onze stoeltjes staan niet buiten, hoewel er plaats zat is.  Code oranje wordt hopelijk eentje zonder hagel deze nacht.  De wind is voor ons geen probleem.  Morgen rijden we door naar Brugge voor de Triënnale, het driejaarlijkse kunstenfestival.

Zondag 20 juni

Vannacht viel er wel veel nattigheid, maar de druppels waren gelukkig niet bevroren.  Van rukwinden tot 80 km/u hadden we gelukkig geen last.  We vertrokken even na tien, terwijl onze gastheer ons nog even kwam uitzwaaien.  We konden gisterenavond jammer genoeg onze stoeltjes niet buiten zetten, maar we maken dit zeker nog goed.
De langste dag van 2021 stond volop in het teken van cultuur.  Oes Nest raakten we zoals meestal kwijt langs de expresweg.  In het Historium op de Grote Markt haalden we een papieren kaart met de locaties van alle kunstwerken.  Nadat we op een bankje op dezelfde markt een route hadden uitgestippeld, genoten we niet alleen van de kunstwerken, maar ook van de vele mooie locaties en de wegen ernaar toe.  Brugge komt steeds verrassend uit de hoek met straatjes en bouwwerken die we nog nooit zagen, hoewel we Brugge al dikwijls te voet verkend hebben.  Het ene kunstwerk spreekt je natuurlijk meer aan dan het andere.  Vooral de schriftelijke uitleg bij de werken vond ik soms overdreven.  Heeft kunst uitleg nodig?  Bij de fabriek van DuPont pikten we nog een reeks prachtige coronafoto's mee, los van Triënnale.  In het Groot Seminarie was ook een mooie tentoonstelling van de multigetalenteerde Piet Peere, met houtskool, schilderijen en beeldhouwwerken.  We waren thuis op 21 kilometer van de finish van het BK in Waregem.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten