Ik vond op Komoot een fietstocht van 32 km die vertrok aan de camperplek. Aigues-Mortes met zijn goed bewaarde omwalling bezochten we in 2011, maar we deden dit vandaag nog eens over, gewapend met een audiogids.
Aigues-Mortes heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met zoutwinning en koninklijke ambities.
De zoutwinning in het gebied van Aigues-Mortes dateert al uit de oudheid. In 791 liet Karel de Grote de Tour Matafère bouwen in de moerassen, voornamelijk voor de veiligheid van vissers en zoutwerkers. De stad zoals we die nu kennen, werd echter vooral gevormd in de 13e eeuw door koning Lodewijk IX. Hij wilde een eigen toegang tot de Middellandse Zee om kruistochten te kunnen organiseren, onafhankelijk van buitenlandse heersers. Daarom liet hij vanaf 1240 de haven van Aigues-Mortes ontwikkelen en begon hij met de bouw van de indrukwekkende vestingwerken, waaronder de Tour de Constance. Deze muren, die de stad in een rechthoekig stratenplan omringen, werden later voltooid onder zijn kleinzoon Filips de Schone.
Aigues-Mortes was in de 13e en 14e eeuw een bloeiende haven, maar verloor later aan belang toen Marseille prominenter werd, vooral na de hereniging van de Provence met Frankrijk.
In de 18e eeuw raakte de stad in verval, maar de zoutwinning bleef belangrijk. Tegenwoordig is Aigues-Mortes een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn uitzonderlijk goed bewaarde middeleeuwse vestingwerken en zijn ligging nabij de zoutpannen van de Camargue.
De fietstocht liep verder naar Le Grau-du-Roi, maar hij slingerde zich door het drukke centrum. We besloten om dit stuk af te knippen, maar blijkbaar had ik teveel geknipt, want na 15 km waren we terug bij Oes Nest. Jammer genoeg had ik het stuk tussen de moerassen verwijderd. Hopelijk maken we dit morgen goed. We zagen wel al enkele flamingo's, maar nog geen stieren of paarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten