vrijdag 29 juli 2022

Zweden: Epiloog

Zweden is zeker niet één van de mooiste landen die we reeds bezocht hebben.  Daarvoor is er te weinig afwisseling in het landschap, waarmee ik niet geschreven wil hebben dat Zweden geen mooi land is.   Volgens Bert is het Noorden van Zweden nog mooier.  We zullen dit hopelijk volgend jaar ervaren als we Lapland bezoeken.  We maakten wel gevarieerde wandelingen: langs rotskusten, door bossen.

Om steden met karakter te zien, moet je ook niet in Zweden zijn, hoewel Norrköping, Göteborg, Stockholm en Malmö een bezoek zeker waard zijn.  Maar we zijn verwend met Frankrijk als buurland, dat we reeds vaak bezochten.  Het is misschien niet eerlijk om andere landen daarmee te willen vergelijken.

Het wegennet is meestal subliem, zowel de snelwegen, als de secudaire wegen die we liever bereden.  De vele ronde punten laten je naadloos van de ene richting veranderen in de andere.  Het feit dat er niet snel gereden mag worden, zorgt voor een rust, zeker in combinatie met het weinige verkeer in de steden.  Wel opletten voor de vele flitscamera’s die vooral langs de secundaire wegen staan opgesteld.  Ze worden wel steeds aangeduid en de GPS verwittigt je ook op tijd.  We zagen ook nooit meer campers rondrijden dan hier, vooral Zweden, Noren en Duitsers, in die volgorde.

Wij zijn gewoon om altijd rechts te fietsen.  Veel fietspaden lopen links van de weg, zodat ik soms letterlijk het noorden kwijt raakte.  Maar zeker in de steden is het aangenaam fietsen.

We konden op één uitzondering na elke dag ons toilet lozen, voor een camper een handeling die we liefst dagelijks ondernemen.  Op de rastplatzen konden we ook vaak onze watertank aanvullen.

Bij aankomst haalden we 600 SEK of Zweedse kronen uit de muur.   Dit was niet nodig geweest.  Overal kan je met de kaart betalen.  Contactloos lukt vreemd genoeg niet met onze bankkaart (in Frankrijk wel)  De eerste parkeerbetaling met de app was wat stressie, maar daarna ervaarden we het gemak van betalen met een app.  

In Zweden is er altijd veel wind.  De windmolens maken dan ook vooral aan de west- en oostkust deel uit van het landschap.  

We hadden weinig tot geen last van muggen.  Ik heb sowieso weinig last van muggenbeten, maar dat ligt anders bij Sabrina.  Gelukkig hoefde ze de muggenspray nooit boven te halen.

We stonden op heel leuke plekken, dankzij Park4Night.  Enkel in de steden stonden we op betalende camperplekken, voor de veiligheid.  

Zweden is een patchwork van natuurreservaten en parken.  Die zijn een wandeling steeds waard, als we mogen afgaan op de enkele die wij aandeden.

Winkels zijn niet veel duurder dan bij ons.  Alcohol boven de 3,5 graden zal je er wel niet vinden.  Dat is blijkbaar wel veel duurder in gespecialiseerde winkels die wij niet aandeden.   Diesel is  1/5de duurder dan benzine.  We betaalden gemiddeld 25 SEK de liter, toch serieus duurder dan bij ons (en Duitsland)  In het zuiden zijn er wel heel veel tankstations.  

We reden in het totaal 3803 km aan een gemiddelde van 9,4 l/km of zo'n 357,5 liter in het totaal. 



Bij thuiskomst heb ik voor het eerst in mijn leven hooi gemaaid.  Er was geen gras om af te rijden. Nog nooit waren de gevolgen van de droogte zo merkbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten