woensdag 30 december 2020

Thieu

In Thimister sneuvelde de eerste Belgische soldaat, Antoine Fonck op 21-jarige leeftijd als verkenner in 1914.  Het sportcomplex waar we de nacht doorbrachten is naar hem vernoemd.  Er staat ook een monument waar Fonck telkens op 1 augustus de nodige eer wordt betoond.  Met dank voor deze info aan buurman Danny.
Vandaag maakten we onze properste wandeling, zo'n goede 9 km vertrekkende vanaf het kerkje van Froidthier.  Deze keer kregen we vooral asfalt onder de voeten.  Slechts in het begin plakte modder aan onze zolen.  Het weer was grauwer dan gisteren, de zon kregen we niet te zien.  De gevoelstemperatuur zat voor ons onder het vriespunt.  
Na de wandeling maakten we ons snel uit de wielen, want we stonden met Oes Nest te midden een begrafenis.
Clermont sur Berwinne beviel ons wel als laatste halte van onze kerstuitstap.  Het dorp ligt precies tussen Luik en Aken, zodat heel wat bedevaarders naar Compostella er halt hielden, beschermd door het kerkje dat als een versterking boven het landschap uit torent.
We staan nu op de terugweg in Thieu omdat elk boot die hier passeert een zenmomentje is voor ons.  Dit is de laatste blog van 2020. Hopelijk kunnen we in 2021 in goede gezondheid verder rondtrekken met Oes Nest en dit hoeft echt niet ver te zijn.  Het land van Herve heeft ons echt bekoord.  't Is van mijn examen aardrijkskunde geleden dat ik deze geografische locatie nog heb geschreven, maar we komen er hopelijk nog terug, want er valt hier met de fiets ook veel te ontdekken.  Voor stappers is het een paradijs.  Tot de volgende, als het God belieft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten