dinsdag 13 juli 2021

Jedovnice

Normaal verkennen wij tijdens onze zomerreizen een streek, deze keer ontdekken we een land.  Dit houdt in dat we meer kilometers malen dan anders. Vandaag was hierop geen uitzondering.
We startten onze dag met een morgenbabbel met de schoonmoeder en even later met de eigenaar die duidelijk blij was om nog eens Nederlands te mogen praten.
Op aanraden van de schoonmama bezochten we eerst Litomysl. We keerden hiervoor terug naar Zuid Bohemen.  De stad is groter dan Telc, maar ook drukker door de eigen bevolking.  De vele auto's ontsierden het grote marktplein.  Het kasteel met omliggende tuinen was wel het klimmetje waard en in de tuin van het nabije klooster staat kunst te bewonderen, onder andere glaswerk, wat hier een rijke traditie zou kennen.
Uit het verleden weten we dat de fiets- en wandeltochten uit de gidsen van ANWB Actief de moeite zijn.  Na wat zoekwerk vond ik het gpx-bestand van een wandeling in het natuurdomein Macocha.  Dwars door de Moravische karst is een wandeling van een kleine drie uur doorheen de Morachakloof, ooit een gigantische grot, tot het dak ervan instortte.  Het Mullerthal in Luxemburg is mooier, maar we waren blij om de benen te kunnen strekken, na het lange zetelzitten vandaag.
We staan nu op een camping nabij het meer van Jedovnice.  Straks een lekkere douche en paddenstoelen met eieren als avondmaal.  Meer moet dat niet zijn.
Voor de Debooserers onder ons: het was een zonnige dag met uitschieters naar 30 graden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten